Workshop 15 april

‘De kracht van rituelen en symbolen in werksituaties’

Mijn workshop is een interactieve ontdekkingsreis voor werkenden, werkzoekenden en andere belangstellenden.

We onderzoeken allereerst wat we verstaan onder ‘werken’ en vooral waarom deelnemen aan het arbeidsproces zo belangrijk voor ons lijkt te zijn. We gaan hierbij in op de vier intelligentieniveaus van de mens: het fysieke, het emotionele, het cognitieve en het spirituele.

Vervolgens verkennen we met behulp van symbolen wat wezenlijk is voor je werk. Wat vind je belangrijk in het leven? Wat geeft energie? Waar word je enthousiast van? Misschien is de conclusie dat je met je huidige baan op de juiste plek zit. Óf je ontdekt dat er echt iets moet veranderen. Wat is er dan nodig om in beweging te komen?

Ten slotte zoomen we in op een mogelijke werkwissel en de kracht van rituelen daarbij. Wat kun je doen om het werk (weer) als betekenisvol te ervaren? Hoe kunnen rituelen een verandering van je werksituatie of werkbeleving ondersteunen? Door zelf rituelen toe te passen ontdek je hoe effectief deze in de praktijk kunnen zijn.

Aan het einde van de reis is de kans groot dat eventuele ballast in je rugzak is vervangen door inspiratie en ideeën. Dat loopt voortaan een heel stuk lichter.

Datum: maandag 15 april, 19.30 – 21.30u
Plaats: Centrum de Appel, Groesbeeksedwarsweg 428
Kosten: 25 euro, incl. koffie of thee in de pauze
Info en aanmelding vooraf: maarten@goedgaan.org

Een verzoek aan de deelnemers om een willekeurig voorwerp mee te nemen naar de workshop.

Vandaag is je kans!

Een Nijmeegse column over het ritueel dat ‘gaan stemmen’ heet…

Vandaag gaan we weer naar de stembus. Het is een nationaal ritueel waar ik van gecharmeerd ben. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Bovendien markeert het een veranderingsmoment. Als de stemmen geteld zijn, zou er wel eens een totaal andere wind kunnen gaan waaien door het politieke landschap.

Eigenlijk mogen we twee keer naar de stembus, maar we doen het in ene. Mijn stem voor de Provinciale Staten laat me betrekkelijk koud. Wij, Nijmegenaren, houden immers al meer dan tweeduizend jaar onze eigen broek op. Dat is een bulk aan ervaring waar de rest van Gelderland een voorbeeld aan kan nemen. Dus of een goed provinciaal bestuur nou echt nodig is?
Nee, het kiezen van ons waterschapsbestuur, dat maakt me razend enthousiast. Jippie, ik mag mee beslissen over sterke dijken, schoon oppervlaktewater, een goed waterpeil en glaszuiver rioolwater! Van die gedachte alleen al loopt me het water in de mond.
Ja, geef uw stem vooral aan het waterschap. Dit ritueel is het waard.
– Het is de kans om Nijmegen voorgoed regenbestendig maken. We bouwen een groot schuifdak boven de stad en wateren af in Arnhem en Groesbeek.
– Het is de kans om bodemdaling voor altijd een halt toe te roepen, want als we niet oppassen, zakt Nijmegen zo ver weg, dat wíj het afvoerputje worden mochten Arnhemmers ons toch voor zijn met hún dak.
– Het is de kans om de hittestress in onze wijken tegen te gaan. Laten we de aanwezigheid van te veel asfalt en beton compenseren met kekke windturbines op elke hoek van de straat. Als ze zorgen voor een permanente, koele bries zal dat ongetwijfeld ook het oververhitte temperament van onze buren ten goede komen.
– Het is de kans om de overlast door muskusratten te beperken. Laten we met subsidies de aanschaf van een pitbull of rottweiler per huishouden stimuleren.
– Het is de kans om de Nimweegse biodiversiteit te stimuleren en alle exoten te bestrijden. Piepers en kniend, planten en dieren die van oorsprong niet van hier zijn worden teruggestuurd, zonder pardon.
– En het is de kans om de hengelsport te ontmoedigen door alle hengelaars te verplichten achter het net te vissen.

Ja, vandaag is het zo ver. Laten we onze stemmen smeren. Waterschap is meesterschap. Na vandaag wordt alles anders. Op onze gezondheid. GO!

Alaaf!

Over het beleven van een ritueel met duizenden mensen…

Omdat ik de post-HBO-opleiding ‘Ritueel begeleiden’ heb afgerond, maak ik in mijn werk geregeld gebruik van symbolen en rituelen. Niet alleen tijdens gesprekken die ik als ritual coach met mensen heb, maar ook tijdens mijn workshops of bij het vormgeven van een afscheidsviering. Ja, zelfs bij het maken van een auto-biografie of loopbaanloop.
Er zijn veel opvattingen over wat je nu eigenlijk onder het begrip ‘ritueel’ moet verstaan. Rituelen zijn immers van alle tijden en ze komen in allerlei vormen voor. Is het elke ochtend steevast beginnen met koffie zetten, zelfs nog voordat je bent aangekleed een ochtendritueel? Of het slaan van drie kruisjes voor dat Ronaldo de voetbaltempel betreedt? Of is dat te klein, is het meer een gewoonte? Moet je het hebben over grotere ‘evenementen’, zoals doop, besnijdenis en Prinsjesdag?

Voor mijn werk kom ik tot de volgende definitie van het ritueel: een menselijke handeling (1) op een bepaald moment (2) in een bepaalde omstandigheid (3). Je gebruikt een ritueel om een belangrijk moment meer inhoud, meer betekenis te geven. Vaak is het als het ware een transitiemoment. Je blikt vanuit het heden terug naar het verleden om er in de toekomst mee vooruit te kunnen. Je zou het ritueel kunnen zien als een drempelmoment. Een kleine time out. Men spreekt ook wel van een ‘rite de passage’, een overgangsritueel dus.

Ik moest eraan denken toen ik me afgelopen zondag liet afzakken naar het diepe zuiden. Ik was namelijk zelf toe aan een time out. Aan een moment van bezinning ook: wat heb ik gedaan, waar ben ik mee bezig en waar wil ik naartoe? Daarom dompelde ik me onder in de Mestreechter Vastelaovend. Ik bedoel natuurlijk het traditionele Maastrichtse carnaval. Ik hees me in mijn ‘Mozart-pak’, witte mijn gezicht, plantte een pruik op mijn kop en hop, wurmde mij met genoegen tussen al die andere exoten en bontgekleurde mafketels.

Het eeuwenoude carnavalsritueel voldoet aan mijn definitie. Het moment is bepaald (2) omdat het altijd de drie (of tegenwoordig vier of vijf) dagen voor aswoensdag zijn; de dag waarop het vasten begint. De bepaalde omstandigheid (3) kenmerkt zich door het samenkomen van allerlei sociale groepen die gewoonlijk van elkaar gescheiden blijven. De verschillen worden opzij gezet om een gevoel van gemeenschap te kunnen ervaren. Als ik hem zou zijn tegengekomen, had ik zomaar een intiem dansje kunnen maken met een PVV-leider. We zouden geprobeerd hebben onze pruiken uit te wisselen, en uiteindelijk geproost hebben en lachend het besef van deze onmogelijkheid bezegeld hebben met een intense zoen op de mond. Moet kunnen.
En de menselijke handelingen? (1) Tja, ik zal het algemeen houden en niet ingaan op mijn eigen handelingen van de afgelopen dagen: carnavalsvierders verkleden zich, zingen de kelen schor, dansen hun zolen kapot en drinken een klein biertje. Of twee… drie…

Het was geweldig. Ik heb die paar vasteloavend-dagen geregeld met voldoening teruggeblikt op de afgelopen periode. De tijd dat ik als zzp’er ben begonnen met Goedgaan.Org.
En ik kan er weer dágen mee vooruit. Alleen al de herinnering aan al die maffe mensen, de zorgeloosheid, de slappe humor en de constante vrolijkheid geeft me meer dan voldoende energie om de toekomst in te stappen. Leve het ritueel! Leve het leven!


En als die herinnering dreigt te vervagen? Dan heb ik gelukkig de foto’s nog…

Bruggenloop

Over een coachingssessie aan de Nijmeegse Waal…

Gisteren had ik een ontmoeting met Willem Bierens uit Maastricht. Willem maakt bijzonder mooie meubels en objecten, meestal van massief hout, vaak gecombineerd met RVS (staal). Het zijn ware kunststukken. De naam van zijn bedrijf is dan ook goed gekozen: Willem Bierens MeubelkunstExpert in unieke meubels op maat Zijn klanten zijn erg tevreden. Zij waarderen het persoonlijk karakter van het aangeschafte meubel en prijzen Willem over zijn klantgerichtheid, passie en vakkundigheid.

Dus ook Willem is tevreden.
Wel blijft hij kritisch op zijn bedrijfsformule. Bijvoorbeeld over zijn materiaalgebruik: ‘Hoe kan ik betaalbare, maar milieubewuste, verantwoorde producten blijven maken? Of over samenwerking en vernieuwing: ‘Moet ik mijn expertise niet combineren met die van een andere vakman, om elkaar te inspireren en zo weer andere unieke producten te kunnen maken?

Kortom, we gingen aan de slag om een antwoord te vinden op verschillende ‘veranderingsvragen’. We stapten samen het zebrapad van Goedgaan.Org op met als doel de overkant te bereiken met nieuwe inzichten en nog meer energie.
We spraken af bij de Spiegelwaal bij Nijmegen. Door de aanleg van deze nevengeul van de Waal is daar een mooi wandel- en recreatiegebied ontstaan; een inspirerende gebied in meerdere opzichten.

Er zijn zes bruggen en bruggetjes. Daar maakte ik als ritual coach dankbaar gebruik van. Sommige oplossingen liggen dichterbij dan je denkt. We brachten structuur aan door Willems vragen te koppelen aan de verschillende oversteekmogelijkheden. Het wandelen over de ene brug verliep soepeler dan over de andere. Door goede gesprekken, maar haast spelenderwijs, kwamen we tot de essentie van de vragen en vonden we inspirerende antwoorden. Zelden zijn er in een ochtend meer ‘bruggen geslagen’.
Aan het einde van onze bruggenloop ontdekten we een idyllisch cafeetje met uitzicht op de voorbij varende schepen op de Waal. Het moest natuurlijk zo zijn. Daar zetten we de laatste punten op de i. Willem vond oplossingen die hem erg enthousiast maakten. Hij had het gevoel echt een goede stap te hebben gezet: ‘Het stroomt weer!’ Met een glimlach keek hij veelbetekenend naar de rivier en hief zijn glas… ‘Santé!’

Logo-pedie

Over het vormgeven van mijn bedrijfslogo…

‘En nou is ie af!’
Tevreden slaak ik een zucht en kijk nog eens naar de zoveelste versie van mijn logo. Het zal de laatste zijn. Over alles heb ik nagedacht. Natuurlijk. Zo ben ik. Betekenisgeving hoort bij mij. En dat voelt goed.
Nog één keer doorloop ik alle elementen van het logo:

– De kleurstelling. Ik kies voor wit en twee keer blauw. Blauw staat onder andere voor betrouwbaarheid, verbondenheid en creativiteit; wit voor puurheid en spiritualiteit. Bovendien ligt het voor de hand om voor blauw te gaan vanwege mijn achternaam: Blaauw.

– En dan de basis. Het zebrapad symboliseert de werkwissel: je vertrekt vanuit een oude situatie en steekt over naar een nieuwe. En dat zal goed gaan. Tenminste, als je samen wandelt met Goedgaan.Org 😉
– Vandaar ook die zonnestralen op de achtergrond. De oversteek is een optimistische: je gaat een positieve toekomst tegemoet.
– En dat zie je ook terug in de lachende poppetjes ‘G’ en ‘O’. GO for it!
Wat een vondst 😉 Het zijn de beginletters van ‘Goedgaan’ en ‘Org’. Daarom krijgen die twee letters natuurlijk een ander kleurtje.
(Toch goed dat ik voor .org gekozen heb. Dat staat immers voor ‘organisatie’. Omdat ik me in eerste instantie richt op collega’s en dus op bedrijven, is het dus logischer om met mijn bedrijfsnaam voor de extensie .org te kiezen in plaats van .nl of .com .)
– ‘G’ en ‘O’ lopen van links naar rechts. Op mijn homepage is te zien, dat al mijn diensten onder drie ‘pijlers’ vallen: Terugblik, Time-out en Toekomst. Oftewel: verleden, heden en toekomst. Het is dus vanzelfsprekend dat deze ‘chronologische’ oversteek van links naar rechts gaat.
– Ten slotte nog even de vormgeving op. De poppetjes ogen wat vreemd, wat losjes. Wat slordig misschien. Dit geldt ook voor de zonnestralen die buiten het kader vallen. En voor het vierkant dat net niet vierkant is, maar taps toeloopt. Er is zelfs rechtsboven een hoekje weggevallen. Ik vind het gepast om niet voor het strakke, het afgemeten en keurige te kiezen.
Goedgaan.Org wil verrassen en kleurt graag buiten de lijntjes…