Biografietje

Haarsteeg is een klein dorpje in Brabant. Toen ik er in 1964 het eerste levenslicht zag, woonden er amper 1000 mensen. Ze moesten het zien te rooien met liefst 7 kroegen en 14 verenigingen. Verder was er een rooms-katholieke kerk, één bakker, één slager en veel koeien. Ik groeide op in een hechte gemeenschap; saamhorigheid en oog voor elkaar kreeg ik met de paplepel ingegoten.

Daar in Haarsteeg is de kiem gelegd voor een rijk leven met veel sociale bezigheden. Mijn ouders brachten mij waarden bij als verdraagzaamheid, zorgzaamheid en loyaliteit. Met drie broers om me heen kon ik deze dagelijks aan de praktijk toetsen.
In 1983 ging ik naar de grote stad. In Nijmegen lag een veelbelovende studie Nederlands op mij te wachten; evenals een enerverend studentenleven natuurlijk. Tijdens mijn eerste studiejaren groeide ik van bleu menneke uit tot een zelfbewust wereldburger. Ik raakte bevriend met mensen van allerlei pluimage. Van rasechte Nimwegenuir tot corpsbal, en van dakloze ex-student tot Syrische nieuwkomer. Ik werd er ruimdenkend en meegaand door. Ik ontwikkelde waardering en respect voor mijn medeburgers. In onze diversiteit zijn we allemaal gelijk.

Na mijn afstuderen riep de vaderlandse plicht; ik ging in militaire dienst. Daarna was ik nog caféeigenaar, reisleider naar Italië en journalist voor verschillende magazines. Het bleken stuk voor stuk waardevolle levenservaringen die ik met genoegen in mijn rugzak stopte. Tussen de bedrijven stortte ik mij op twee grote passies: muziek en theater. (Dat doe ik trouwens nog steeds.) Ik speelde hoorn in het Nederlands studentenorkest en kroop als verteller in de huid van Mozart en van Peter (van ‘Peter en de wolf’). Zo ontwikkelde ik mijn theater- en presentatievaardigheid.

In 1995 en 1997 werd ik vader. Het was een compleet andere rol. Ik vervulde hem haast spelenderwijs en meestal met veel plezier. Ik vond het boeiend om mijn zoon en dochter te begeleiden en wegwijs te maken op het levenspad. Vanaf de eerste wankele stapjes tot het laatste puberale liefdesverdriet.
Uiteindelijk kwamen al die interesses en ontwikkelde vaardigheden mij goed van pas toen ik in 2000 docent werd op de middelbare school. Met creativiteit en toewijding wist ik de leerlingen – jongvolwassenen in een roerige fase van hun leven – te boeien en enthousiasmeren voor de ins en outs van hun moedertaal. En voor onze wereld waarin prettige en duidelijke communicatie zo belangrijk is.
Lange tijd was er niet veel mooiers dan het leraarschap. Leermeester zijn voor adolescenten. Maar sinds kort heb ik een nieuwe doelgroep ontdekt. Ik voel mezelf een docent, begeleider en mentor. Ik wil nog steeds mensen bijstaan met raad en daad, met taal en tekst. Ook mijn drijfveren blijven onveranderd. Aan de basis liggen inspiratie, creativiteit en verwondering. Ik voel de behoefte om mensen te begrijpen en om samen door te dringen tot de kern der dingen. Van daaruit ontstaat een inzicht en een motivatie om kleine en grote communicatie-twijfels op te lossen.

Met mij gaat het goed.
En samen met mij zal het Goedgaan.Org.
Let’s GO!