Bruggenloop

Over een coachingssessie aan de Nijmeegse Waal…

Gisteren had ik een ontmoeting met Willem Bierens uit Maastricht. Willem maakt bijzonder mooie meubels en objecten, meestal van massief hout, vaak gecombineerd met RVS (staal). Het zijn ware kunststukken. De naam van zijn bedrijf is dan ook goed gekozen: Willem Bierens MeubelkunstExpert in unieke meubels op maat Zijn klanten zijn erg tevreden. Zij waarderen het persoonlijk karakter van het aangeschafte meubel en prijzen Willem over zijn klantgerichtheid, passie en vakkundigheid.

Dus ook Willem is tevreden.
Wel blijft hij kritisch op zijn bedrijfsformule. Bijvoorbeeld over zijn materiaalgebruik: ‘Hoe kan ik betaalbare, maar milieubewuste, verantwoorde producten blijven maken? Of over samenwerking en vernieuwing: ‘Moet ik mijn expertise niet combineren met die van een andere vakman, om elkaar te inspireren en zo weer andere unieke producten te kunnen maken?

Kortom, we gingen aan de slag om een antwoord te vinden op verschillende ‘veranderingsvragen’. We stapten samen het zebrapad van Goedgaan.Org op met als doel de overkant te bereiken met nieuwe inzichten en nog meer energie.
We spraken af bij de Spiegelwaal bij Nijmegen. Door de aanleg van deze nevengeul van de Waal is daar een mooi wandel- en recreatiegebied ontstaan; een inspirerende gebied in meerdere opzichten.

Er zijn zes bruggen en bruggetjes. Daar maakte ik als ritual coach dankbaar gebruik van. Sommige oplossingen liggen dichterbij dan je denkt. We brachten structuur aan door Willems vragen te koppelen aan de verschillende oversteekmogelijkheden. Het wandelen over de ene brug verliep soepeler dan over de andere. Door goede gesprekken, maar haast spelenderwijs, kwamen we tot de essentie van de vragen en vonden we inspirerende antwoorden. Zelden zijn er in een ochtend meer ‘bruggen geslagen’.
Aan het einde van onze bruggenloop ontdekten we een idyllisch cafeetje met uitzicht op de voorbij varende schepen op de Waal. Het moest natuurlijk zo zijn. Daar zetten we de laatste punten op de i. Willem vond oplossingen die hem erg enthousiast maakten. Hij had het gevoel echt een goede stap te hebben gezet: ‘Het stroomt weer!’ Met een glimlach keek hij veelbetekenend naar de rivier en hief zijn glas… ‘Santé!’